Wassen en aankleden

Meestal met hulp en begeleiding, dat betekent bij ons:

  • motiveren om zich te wassen (bij de wastafel);
  • activeren om het zoveel mogelijk zelf te doen;
  • tactisch overnemen als het (vandaag) niet lukt;

De kledingwas wordt in huis gedaan en er wordt door de medewerkers bepaald of iets wel of niet gewassen moet worden. Hierdoor hospitaliseert het personeel ook niet en er raakt nooit kleding weg.

Medicijn gebruik

Binnen huize Anna wordt er naar gestreefd om het medicijn gebruik tot een absoluut minimum terug te brengen. Dit betekent in de praktijk, dat na het stoppen van de middelen die de meeste dementerenden toegediend krijgen, de echte persoon weer naar boven komt. Dat hij/zij weer beter gaat eten, slapen, incontinentie vaak verdwijnt, er minder valpartijen zijn en dikke benen weer normaal worden. Maar ook dat er met de benadering en omgang voorkomen moet worden dat iemand agressief wordt. Deze waakzaamheid moet continu aanwezig zijn.

Eten en drinken

Zo lang mogelijk zelfstandig, en dan wordt er bedoeld dat de bewoner zelf het bestek ter hand neemt om het bord leeg te eten en een kopje pakt om te drinken. Voor alle bewoners geldt dat er voor hen wordt opgeschept (de hoeveelheid wordt voor hen bepaald). De bewoners worden gestimuleerd om hun bord leeg te eten en hun kopje leeg te drinken. Er wordt veelvuldig mondeling "gecoacht" om de maaltijd tot een goed einde te brengen. Er wordt niets opgedrongen.

Toiletgang

Omdat incontinentie materiaal niet echt prettig zit en om het verbruik overdag te beperken is het noodzakelijk dat er de hele dag herinnerd moet worden aan de toiletgang (of dweilen). Door de kleine groep bewoners is het bekend wanneer iemand is geweest of ongeveer weer moet.
Ook hier wordt uitgebreid de tijd genomen omdat de bewoners soms niet meer snappen wat zij op het toilet moeten doen. De praktijk heeft geleerd dat hierdoor iedereen zijn/haar behoefte weer, of nog, op het toilet doet. Dit houdt het zelfrespect langer in stand. Bovendien wordt hiermee blaasontsteking, smetten en decubitus voorkomen. Ook laxeermiddelen worden overbodig, waarmee deze lichamelijke ongemakken (krampen, diarree etc.) tot een minimum worden beperkt.

Mobiliteit

Binnen huize Anna bestaat er in de algemene ruimtes en de eigen kamer een vrije toegang voor alle bewoners. Er wordt niemand vastgebonden en er worden geen deuren afgesloten. Dat houdt in dat de "weglopers" een vrije uitgang hebben naar buiten. Als gevolg daarvan moeten ze geschaduwd worden, om ze daarna weer gezellig thuis te brengen. Iedere bewoner gaat als het even kan iedere dag naar buiten, ook bij wat slechter weer als kou, sneeuw, lichte regen en wind, zolang het nog kan. Zomers wordt veel gewandeld en zo veel mogelijk buiten gezeten. We gebruiken liever een arm dan een rollator. Ook wandelen bewoners vaak samen gearmd.
Als iemand niet meer kan staan, gebruiken we geen tilliften maar helpen de bewoner met z'n tweeën en als het nodig is met z'n drieën. Voor de medewerkers betekent dat, dat ze op alle gebieden kijken wat er nodig is.

Dieet

Bijna niemand heeft hier echt een dieet. Alleen heeft vrijwel iedere bewoner een verhoogde suiker behoefte. Het "dieet" voor de meeste bewoners bestaat uit de regulering van die suiker behoefte: oppassen voor gewichtstoe- of afname (kunstgebit en kleding moeten blijven passen), maar toch een koekje bij de koffie en een chocolaatje bij de thee en iedere dag een toetje. Het humeur stijgt als het zo gaat, maar zakt als dit nagelaten wordt.

Decorum

Om het decorum nog zoveel mogelijk in stand te houden wordt er veel aandacht besteed aan het uiterlijk. Haren, tanden, nagels, mooie kleding, goede schoenen, etc.

Dagbesteding

Veel buiten wandelen (en steeds weer "lekker" thuiskomen) en als het weer dat niet toelaat binnen, eventueel op muziek. Er wordt regelmatig gedanst of samen bewogen op muziek. Voor alle dagelijkse dingen uitgebreid de tijd nemen.

Dagritme

De bewoners staan op tussen 8:00 uur en 10:00 uur. De maaltijden zijn verdeeld over de dag: 10:00 - 11:00 uur ontbijt, 14:00 - 15:00 uur broodje uit de hand, 19:00 - 20:00 warme maaltijd. Hierna wordt nog begeleid gepuzzeld, TV gekeken, gezongen, gelezen. Bijna niemand kan zichzelf nog vermaken.
Een aantal bewoners rust tussen 15:00 en 17:00 uur.
Omdat veel dementerenden aan het eind van de middag actief worden, betekent dit extra personele inzet i.p.v. minder, zoals in de gewone tehuizen. Men wil naar huis, zit te wachten om opgehaald te worden, hitsen elkaar daarin op. Er wordt vaak nog gewandeld op die tijd en we bereiden samen de maaltijd voor. De tijd waarop de bewoners naar bed gebracht worden ligt tussen 21:30 uur en 23:00 uur.

Zintuigprikkeling

De zintuigen worden geprikkeld door middel van kleur en materiaalgebruik. In huis worden de bewoners uitgenodigd om te "helpen" opruimen, te verplaatsen of rond te sjouwen. Er wordt regelmatig muziek gemaakt en beluisterd, aangepast aan het tijdstip en de stemming. Het warme eten wordt in de open keuken gekookt waardoor de geur van het eten ook al een prikkeling is. De bewoners dragen mooie, kleurige, aaibare kleding, waardoor zij op elkaar reageren en aan elkaar gaan zitten. Er wordt ook een uitnodigende sfeer gecreëerd waardoor de bewoners geprikkeld worden om actief te zijn in het gewone dagelijkse bestaan: de was opvouwen, aardappels schillen, groente snijden en lichte huishoudelijke klusjes. Iedereen moet doen wat hij/zij nog kan doen. Hierdoor ontstaat een gevoel van "nuttig zijn".
De temperatuur in huis is ca. 21,5ºC. Niet te warm voor de medewerkers, niet te koud voor de bewoners. De bewoners dragen veelal laagjes kleding: borstrokken, vesten, bodywarmers, gilets.

Maaltijden

De maaltijden worden gezamenlijk aan één tafel genuttigd. Het voedsel is zodanig samengesteld dat het makkelijk is te kauwen, uitgesproken van smaak is en er mooi uit ziet. Er worden verse seizoensgebonden groenten gebruikt. Bij de warme maaltijd staan de schalen op tafel.
Bij de broodmaaltijd staat het brood en het beleg op tafel. Voor zover het nog kan smeert en belegt iedereen zijn/haar eigen boterham. De maaltijd duurt daardoor wel langer.

Contact